vorige
Stadwijzer 2003 artikel "Motieven geven structuur aan mijn werk"
Stadswijzer artikel expositie Kleine Manner Kunstfoyer Treuhand Oldenburg

'Motieven geven structuur aan mijn werk'

Groningse kunstenares Jacoliene Nieboer exposeert bij Treuhand in het Duitse Oldenburg

In de beschrijving van haar werk kan Jacoliene Nieboer zich niet echt vinden. “Schilderijen met kinderfiguren die amuseren en onthutsen” zoals de flyer aankondigt, zegt haar niet veel. Toch is de Kunstfoyer van het bedrijf Treuhand Oldenburg een schitterende plek om haar werk te laten zien.

Onder de titel Kleine Manner exposeert de stad Groningse Jacoliene Nieboer inderdaad kleine mannetjes, maar misschien zijn het ook wel kinderen, die er uitzien als mannetjes. De kunstenares maakt het niet zoveel uit, maar ze geeft wel toe dat kinderen een thema in haar werk vormen.

Vervreemdend, triest, het zijn veelgehoorde opmerkingen van bezoekers van de expositie in  de Kunstfoyer van het Duitse bedrijf dat zich bezighoudt met het geven van adviezen op het gebied van belasting en solvabiliteit. “ Ik vind het niet belangrijk of het mannetjes, vrouwtjes of kinderen zijn. Triest vind ik ze zelf ook niet. Hooguit naar binnen gekeerd, zoals dat figuurtje dat voorovergebogen met zijn handen om zijn hoofd op de grond zit geknield. Die houding heeft ongetwijfeld te maken met de tijd waarin ik zat toen ik het schilderde.”

Triest is zeker ook niet het grote schilderij van een mannetje in bad, met een feesthoedje op, terwijl er een bal balanceert op zijn tenen. Ondanks de totaal andere voorstelling vertoont het toch veel overeenkomsten met de buigende figuur. Beide schilderijen zijn opgebouwd rond motieven. “ Het zijn niet alleen decoratieve elementen, maar zij bieden mij een houvast, geven structuur aan het werk. Het zijn ook die motieven, die ik als eerste op het doek zet. Daarna komt er een stilleven voor of een figuur.”

Het zijn ook die motieven die ze in haar objecten gebruikt, zoals tafels of een kinderledikantje. Commercie of puur toeval? “ Ik zag een mooi theetafeltje en bedacht dat die patronen daarop ook heel goed zouden zijn. Pas later bleken ze ook heel goed te verkopen.” Het klinkt allemaal heel simpel, maar voorafgaand aan het resultaat doorloopt Nieboer allerlei stadia.“ Onder het definitieve werk zitten nog allerlei andere schilderijen. Het is ook dat proces dat ik prettig vind in mijn werken.”